مقالات، ترفند ها و
آخرین اخبار ارز دیجیتال

پرایوسی کوین چیست و عملکرد آن چگونه است؟

12 دی 1401 خواندن این مطلب ۳ دقیقه زمان میبرد

غیرمتمرکز بودن یکی از شاخصه‌های اصلی بازار رمزارزهاست؛ یعنی جایی که تقریبا هیچ نهاد، دولت و سازمان متمرکزی توانایی نفوذ و اعمال قدرت در آن را نخواهد داشت. تمامی اطلاعات تراکنش‌ها در بازار رمزارزها در شبکه بلاکچین و دفتر کل آن ثبت می‌شوند و این اطلاعات در اختیار تمامی شرکت‌ کنندگان در این شبکه قرار دارد. حال در این بین برخی از کریپتوکارنسی‌ها به نحوی طراحی شده‌اند تا از حریم خصوصی کاربران خود دفاع کنند. با اینکه محتویات دفتر کل این بلاکچین‌ها همچنان در اینترنت و در دسترس همگان قرار دارد اما پرایوسی کوین‌ها می‌توانند از انتشار هویت و میزان دارایی‌ها کیف پول‌هایی که در شبکه‌ آن‌ها هستند محافظت کنند و آن‌ها را تقریبا مخفی نگهدارند. در این مطلب سعی داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که پرایوسی کوین چیست و پرایوسی کوین چگونه عمل می‌کند پس در ادامه همراه ما باشید.

پرایوسی کوین چیست

گاهی اوقات یک کاربر کریپتوکارنسی خواهان ویژگي‌هایی است که در ارزهای استانداردی همانند دلار آمریکا شاهد آن‌ها هستیم. به عنوان مثال، پیگیری معاملاتی که به صورت نقدی انجام می‌گیرند حتی با داشتن سریال نامبرهای هر اسکناس دلار نیز بسیار سخت خواهد بود. در شرایطی که کاربر خواهان چنین استاندارد ناشناس بودن تراکنش‌ها باشد می‌تواند این ویژگی‌ها را در پرایوسی کوین‌ها پیدا کرد. از بسیاری از جهات پرایوسی کوین‌ها عملکردی بسیار شبیه به سایر کریپتوکارنسی‌ها دارند. آن‌ها از شبکه‌های بلاکچین عمومی جهت ثبت و تایید تراکنش‌ها استفاده می‌کنند و مالکین این کوین‌ها می‌توانند آن‌ها را در کیف پول‌های کریپتوکارنسی که رواج زیادی دارند ذخیره کنند.

پرایوسی کوین چیست

پرایوسی کوین‌ها این عملکرد‌های پایه را در لایه‌های اضافی امنیتی می‌پیچند تا به ناشناس سازی اطلاعات یک تراکنش و یا مخفی کردن هویت هر کیف پول بپردازند. ردیابی مسیر انتقال رمزارزها در رمزارزهای عادی مانند اتریوم و بیت کوین بسیار آسان است و حجم بیت کوین و اتریوم منتقل شده از یک کیف پول به کیف پول مقصد نیز به صورت عمومی به نمایش گذاشته می‌شود. حال پرایوسی کوین‌ها از چندین روش استفاده می‌کنند تا این اطلاعات را مخفی کنند.

عملکرد پرایوسی کوین

هر پرایوسی کوین از استراتژی‌های مختلفی برای ناشناس سازی داده‌های تراکنش‌ها و موجودی حساب استفاده می‌کند. به طور کلی، این استراتژی‌ها شامل آدرس‌های موقت و تقسیم هر تراکنش به تعداد زیادی تراکنش کوچک‌تر است. اطلاعاتی مهم درباره کل تراکنش‌ و یا تراکنش‌های کوچک‌تر می‌توانند به جای ذخیره شدن در یک دفتر کل قابل خواندن عمومی به صورت رمزنگاری شده ذخیره شود.

کاربردهای پرایوسی کوین چیست؟

حال که متوجه شدیم منظور ما از پرایوسی کوین چیست ممکن است کنجکاو شده باشید که کاربردهای پرایوسی کوین چیست. در ادامه به چندی از کاربردهای پرایوسی کوین‌ها می‌پردازیم:

  • شاید شما کسب و کاری داشته باشید و بخواهید تا پرداخت‌های خود را در قالب رمزارزها با تأمین کنندگان خود انجام دهید. در صورتی که از بیت کوین و سایر رمزارزهای معمولی بازار برای این امر استفاده ‌کنید در این صورت تأمین کننده قادر خواهد بود تا موجودی حساب شما را مشاهده کند. در این صورت ممکن است تأمین کننده از این اطلاعات بر علیه شما استفاده کرده و شما را در مذاکرات تحت‌فشار بگذارد.
  • فرض کنید که شما پیشینه تراکنش‌های مربوط به اتریوم‌های موجود در کیف پول خود را بررسی می‌کنید و متوجه می‌شوید که برخی از کوین‌های شما پیش از این در جهت امور مجرمانه مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در ادامه این امکان وجود دارد تا در صورت به اجرا درآمدن یک پرونده قضایی با مشکلاتی مواجه شوید. با استفاده از پرایوسی کوین‌ها ریسک به وجود آمدن چنین مشکلاتی بسیار کاهش خواهد یافت.

کاربردهای پرایوسی کوین چیست؟

  • وقتی تاریخچه کیف پول شما در دسترس باشد ممکن است روزی فرا برسد که فروشندگان حوزه تجارت الکترونیک با تحلیل و بررسی عادت‌های خرید شما اقدام به دست‌کاری قیمت‌ها در جهت سود بیشتر خود کنند. پرایوسی کوین‌ها با مخفی نگه‌داشتن این داده‌ها از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری می‌کنند.

دفتر کل موجود در قلب هر کریپتوکارنسی به صورت بالقوه ریسک‌هایی را ایجاد می‌کند که پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردیم. این ریسک‌ها در پرداخت‌هایی که ما هر روزه به صورت نقدی (مثل خرید از سوپر مارکت با اسکناس) استفاده می‌کنیم وجود ندارند. در حقیقت هر اسکناس مانند دلار در دسته دارایی‌های قابل معاوضه طبقه‌بندی می‌شود، به این معنا که شما می‌توانید هر اسکناس یک دلاری را با یک اسکناس یک دلاری دیگر تعویض کنید بدون اینکه در ارزش دارایی‌هایتان دچار افزایش و یا کاهش شوید. پرایوسی کوین‌ها هم سعی می‌کنند تا روال مشابهی را در مورد ارزهای دیجیتال در پیش بگیرند تا به تأثیر مشابهی یعنی همانند قابل معاوضه بودن اسکناس‌ها برسند.

کمی قبل‌تر به استفاده‌ها و کاربرد‌های مفیدی از پرایوسی کوین‌ها اشاره کردیم اما این کوین‌ها مانند هر پدیده دیگری در کنار مزایا و کاربردها دارای نقاط تاریک و منفی نیز است. به عنوان مثال همین کاربرد غیرقابل ردیابی بودن پرایوسی کوین‌ها آن‌ها را به ابزاری امن جهت انجام امور مجرمانه مانند پول‌شویی و پرداخت برای سرویس‌ها و کالاهای غیرقانونی تبدیل کرده است. همین پتانسیل پرایوسی کوین‌ها موجب شده تا آن‌ها از منظر بسیاری از حوزه‌های قضایی غیر قانونی باشند. در حقیقت دلیل اینکه پلتفرم‌های پیشرو در صنعت کریپتوکارنسی مانند کوین بیس و بایننس به شما این اجازه را نمی‌دهند تا به خرید و فروش برخی از پرایوسی کوین‌ها بپردازید همین موضوع است. هرچند در آینده ممکن است برخی قانون‌گذاری‌ها منجر به راحت‌تر شدن این امر شود اما حتی امکان سخت‌تر شدن استفاده از پرایوسی کوین‌ها نیز همچنان وجود دارد.

پرایوسی کوین‌های محبوب و پرطرفدار

Monero

بزرگ‌ترین و شناخته شده‌ترین پرایوسی کوین بازار مونرو است. تکنولوژی پشت پرده مونرو نسخه به شدت تغییر داده شده بلاکچین بیت کوین است و همانند آن با معماری اثبات کار فعالیت می‌کند. در این نوع معماری، شبکه جهانی ماینرها به تایید تراکنش‌ها داخل هر بلوک و اضافه کردن آن به بلاکچین می‌پردازند. فعالیت ماینرهای این شبکه بر پایه الگوریتمی با نام RandomX صورت می‌گیرد که به صورتی طراحی شده است که روی یک سخت افزار متداول مانند پردازنده مرکزی یک اسمارت فون و یا کامپیوتر شخصی قابل اجرا باشد.

تراکنش‌های مونرو وارد یک سیستم پیچیده با نام «حلقه امضا» می‌شود. به طور خلاصه هر تراکنش خاص با امضا دیجیتال بسیاری از امضا کنندگان مختلف همراه است که تنها یکی از آن‌ها واقعا امضا الکترونیکی را انجام داده است. تشخیص این موضوع که کدام امضا متعلق به کدام تراکتش است حتی برای بهترین روش‌های کرکینگ که تا امروز توسعه داده شده‌اند بسیار دشوار است. همچنین یک سیستم مشابه، مقدار هر تراکنش را با تقسیم آن به قسمت‌های کوچک‌تر پنهان می‌کند که در نهایت با قسمت‌های کوچک شده تراکنش‌های دیگری همراه می‌شود. این ویژگی RingCT یا حلقه تراکنش‌های محرمانه شناخته می‌شود.

پرایوسی کوین‌های محبوب و پرطرفدار

مونرو همچنین اقدام به ایجاد آدرس‌های موقت برای هر تراکنش می‌کند که توسط دو کلید خصوصی کریپتوگرافی محافظت می‌شوند و تنها کسی که هر دو کلید را در اختیار داشته باشد می‌تواند آدرس نهایی هدف تراکنش شبکه مونرو را ببیند. تجمیع تمامی این روش‌ها موجب می‌شود که ردیابی دقیق تراکنش‌ها از طریق سیستم مونرو تقریبا غیر ممکن باشد.

Zcach

Zcash کار خود را به عنوان یک زیرشاخته بیت کوین آغاز کرد و لایه‌های امنیتی به مرور زمان به آن اضافه شدند. الگوریتم ماینینگ Equihash در صورت داشتن حافظه مموری پرسرعت‌تر عملکرد سریع‌تری خواهد داشت و همین امر موجب هزینه‌بر شدن توسعه میکروچیپ‌های مخصوص استخراج Zcash شده است. ویژگی‌های حریم خصوصی Zcash بر پایه مفهومی با نام zero-knowledge بنا نهاده شده‌اند. این مفهوم شامل یک پروسه چند مرحله‌ای از ریاضیات و تصادفی بودن است که یک کلید تراکنش با نام zk-SNARK ایجاد می‌کند که می‌تواند برای اثبات اینکه یک تراکنش بدون افشای هیچ اطلاعات اضافی در مورد آن انجام شده است، استفاده شود. برخلاف شبکه مونرو، تراکنش‌های شبکه Zcash همیشه محافظت شده نیستند و افراد می‌توانند هنگام انجام تراکنش‌ها بین حالت عادی (مانند انتقال هر رمزارز دیگری) و حالت محافظت شده یکی را انتخاب کنند.

پولکادات در شبکه Phala

شبکه ارتباطی پولکادات به خودی خود یک پرایوسی کوین محسوب نمی‌شود بلکه شبکه پاراچین Phala ویژگی‌های محرمانه بودن را به داده‌های پولکدات اضافه می‌کند. افرادی که پشت این شبکه هستند محرمانگی را یکی از اجزا حیاتی WEB 3.0 می‌دانند و پولکادات به عنوان چسب دیجیتالی بلاکچین‌ها می‌تواند بلاچین‌های مختلفی را به هم متصل کند. این سیستم وقتی معنی پیدا می‌کند که تمرکز سیستم روی کاربران فردی باشد که بدون دخالت واسطه‌ها و شخص ثالثی اقدام به برقراری ارتباطات و تراکنش‌ها می‌کنند.

پولکادات در شبکه Phala

کلام پایانی

در این مطلب به پاسخ این سوال پرداختیم که پرایوسی کوین چیست و چگونه عمل می‌کند. پرایوسی کوین‌ها به‌واسطه توانمندی‌های بلاکچین خود می‌توانند از طریق روش‌هایی به ناشناس سازی تراکنش‌ها و موجودی کیف پول‌های کاربران شبکه خود بپردازند. همانطور که اشاره شد، این کوین‌ها علاوه بر کارایی‌ها و مزایای که دارند می‌توانند به طور گسترده به منظور انجام معاملات مربوط به اعمال مجرمانه مورد استفاده قرار گیرند. به همین دلیل جدای از نمونه پرایوسی کوین‌ها معرفی شده، سایر رمزارزهایی مانند Decred و Dash که با این هدف وارد بازار شده بودند به نوعی تغییر موضع داده و اهداف خود را به نوعی دیگر مانند سرعت‌ بیشتر انجام تراکنش‌ها و یا ارائه امنیت بیشتر مطرح می‌کنند. برای خرید تتر و مشاوره رایگان و همچنین خرید آنلاین پرفکت مانی و خرید ووچر بدون احراز هویت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.